Заместник-директорът на бюрото на Българска гражданска авиация  (БГА) Балкан в

...
Заместник-директорът на бюрото на Българска гражданска авиация  (БГА) Балкан в
Коментари Харесай

Зам.-директорът на БГА Балкан в Рим Сергей Антонов е арестуван на 25 ноември 1982 г. за атентата срещу папата

Заместник-директорът на бюрото на Българска гражданска авиация  (БГА) " Балкан " в Рим (Италия) Сергей Антонов е задържан на 25 ноември 1982 година от италианската полиция по обвиняване за съучастничество в атентата против папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 година на площад " Св. Петър " във Ватикана.

Следствието, към което той е притеглен, продължава 2 години и 6 месеца. На 1 декември 1982 година е издадена заповед от съдия-следователя Иларио Мартела за арестуването на още двама български жители - Тодор Айвазов (завеждащ финансовата работа на посолството на България в Италия) и Жельо Василев (бивш секретар на военното аташе). 

Българска телеграфна агенция разкрива през днешния ден архивите си от тези дни.

В „ Поверителното приложение “ С-1  на Българска телеграфна агенция кореспондентът на организацията в Италия Христо Петров осведоми:

Арестуван български чиновник в Рим

Рим, 25 ноември 1982 г./Кор. на Българска телеграфна агенция Христо Петров/

Италианската информационна организация АНСА популяризира на обед известие за арестуването тази заран на българския жител Сергей Иванов Антонов - чиновник в представителството на БГА „ Балкан “ в Рим. Антонов е бил упрекнат в съучастничество в опита за нападение против папа Йоан Павел Втори, осъществен от турския терорист Мехмед Али Агджа на 13 май предходната година.

Заповедта за арестуване е била издадена от арбитър следовател Иларио Матарела, който проверява атентата против папата. Арестът е бил осъществен в представителството на „ Балкан “, където Антонов работи. До момента не се оповестява нищо за данните, събрани против него от следствието, само че неговата роля са дефинира като „ доста дейна “, показва АНСА.

При арестуването у българина било открито оръжие, само че тази детайлност не е доказана. Антонов е 35-годишен, живее в Италия от 4 години със брачната половинка си, която също е българка. В момента той се намира в службите на ДИГОС (специални отряди за битка с тероризма – бел. кор.), продължава организацията.

Антонов е четвъртото лице, задържано по отношение на атентата от 13 май 1981 година За съучастничество с Мехмед Али Агджа в пандиза се намират Омар Багджи и Муса Челеби. За разлика от Багджи, Муса Челеби към момента не е екстрадиран от Германия. През предходната седмица арбитър следовател Иларио Матарела бе във Франкфурт, където разпита турския жител Челеби. Не е известно обаче какви данни е събрал, с цел да издаде четвъртата заповед за арестуване, приключва АНСА.

От обед известието се повтаря в излъчванията на радиото. В централните си информационни бюлетини националната телевизия акцентира, че „ Антонов ще бъде показан пред публицистите “.     

***

В „ Поверително приложение “ С-2  на Българска телеграфна агенция написа:

Във връзка с арестуването на българския чиновник на БГА „ Балкан “ в Рим

Рим, 25 ноември 1982 г./Кор. на Българска телеграфна агенция Христо Петров/ В следобедните си излъчвания двете стратегии на националната телевизия РАИ излъчиха кино материал за арестуването на българския чиновник Сергей Антонов. Той бе показан с белезници на ръце, ескортиран от цивилни и униформени служители на реда, под обсадата на фоторепортери.

Първа стратегия излъчи и къс репортаж с фрагменти от жилището на Антонов, входа на представителството на БГА „ Балкан “ в Рим, както и на българското посолство. В коментара се твърдеше, че той е чиновник на „ Балкантурист “, че е женен с дете, само че живее самичък и фамилията му го е посещавало единствено два пъти. Посочено бе, че сътрудници на ДИГОС  са го следили в продължение на две седмици и са конфискували документи, които в този момент са разполагаем на следствието. 

***

Рим, 26 ноември 1982 година /ЮПИ/ В декларация на българското посолство се осъжда „ сензационната публицистика “, под което явно се имат поради известията, че българските секрети служби са възнамерявали атентата от името на руснаците.

Римското бюро на Българската лига от Международната федерация за правата  на индивида съобщи в декларация, че без подозрение български сътрудници са взели участие в атентата против папата.

Но за българския народ не трябва да се съди по дейностите, осъществявани от неговото държавно управление в подпомагане със руския Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който в декларацията се назовава „ занаятчия на саботажа и интернационалния тероризъм “.           

***

За арестуването на служителя на БГА „ Балкан " в Рим

Рим, 27 ноември 1982 година /Кор. на Българска телеграфна агенция Христо Петров/ Осведомителната организация АНСА заяви през днешния ден следобяд за формалния митинг, връчен на италианския дипломат в София, с настояването за неотложно освобождение на служителя на „ Балкан “.

Централните ежедневници всъщност повтарят предаденото през вчерашния ден от италианските информационни организации и при неналичието на нови детайли прибавят по нещо от себе си.

„ Република “: „ Вероятно Али Агджа е насочил следствието по следите на Антонов. Прибързано е да се твърди, че българинът в действителност е взел участие в раняването на папата. “

„ Кориере каузи Сера “: „ Следователите настояват, че разполагат с унищожителни доказателства против Антонов. След случая с профсъюзния активист Луиджи Скричоло съдията Импозимато изиска изгонването на двама български дипломати, отговарящи по културните въпроси, и един от тях се завърна в България “.

„ Стампа “ цитира интерпелация на един депутат-християндемократ, в която се припомня за западно-германска гражданка, пристигнала от България (в реалност от Букурещ – бел. кор.) и задържана на летище „ Фиумичино “ с огромно количество взривни субстанции.

В същото време следствените органи в Тренто разкриха, че „ центърът на търговията с оръжие и опиати се намира в София “, прибавя вестникът.

Заглавието на „ Темпо “ е: „ Една фотография е издала българина-съучастник на Али Агджа в атентата против папата “. Пояснява се, че фотографията не е направена в деня на покушението.

***

Рим, 27 ноември 1982 година /Кор. на Българска телеграфна агенция Христо Петров/

В уводна публикация излизащият в Рим на британски език вестник „ Дейли америкън “ е прекомерно жлъчен по адрес на италианските правосъдни управляващи.
Арестуван е един българин по отношение на опита за ликвидиране на папа Йоан Павел Втори преди две години. Какъвто и да е изходът от делото и каквато и роля да е изиграл той, в случай че изобщо е играл някаква роля, арестуването му ще прибави още една нещастна глава в книгата на италианското правораздаване, което работи по правилото „ отговорен, до момента в който не се потвърди противното “. Месеци наред италианците и американците приказват за руски скрит план и за български сътрудници.

Преди пет години, когато бе похитен ръководителят на ХДП Алдо Моро, неговите похитители и по-късно убийци бяха оповестени, че идват от Източна Европа. Вината тогава бе стоварена върху Чехословакия, само че и до през днешния ден никой не е потвърдил, че тази страна по някакъв метод е имала отношение към случая Моро, акцентира вестникът.

Лесно е в този момент в една страна с желание към конспирациите да се не помни, че младият българин, задържан в четвъртък, може и да е почтен. От юридическа позиция всеки съд, който се опита да го съди, ще бъде злепоставен от самия темперамент на обвиняванията. Съдията Иларио Мартела не е първият, който арестува някого и след това декларира, че обвиняванията ще устоят. Напротив, той е най-новият от поредицата снабдители на заприказва. Няма значение дали е прав или не (печатът го подкрепя), а дали ще откри позволение на главоблъсканицата? Тази главоблъсканица е издигната към скрит план, проведен от Москва, придвижен от България и осъществен от турски убийци. Звучи безапелационно, само че може и да не е правилно.

И българинът, който попада във всички добре изтъкнати трудове, в това число и тези на нашия вестник, може да се окаже изцяло почтен - жертва на голямото предпочитание непременно да се потвърди нещо, което избива постоянно, щом стане дума за скрит план.

Така че дано призовем към деликатно отношение. Себе си, господин Мартела и всички, които са сигурни, преди да знаят и познават нещата. Затова в тази публикация е по-добре да оставим анонимен българина, приключва „ Дейли америкън “.  

***

София, 27 ноември 1982 година /АП/

Комунистическа България насочи през днешния ден „ доста деятелен митинг против изцяло голословното задържане “ на български „ жител и формален представител “, обвинен в присъединяване в атентата против папа Йоан Павел Втори.

В публична декларация, оповестена два дни след задържането му в Рим, българската информационна организация Българска телеграфна агенция показва, че арестуването на Сергей Иванов Антонов, заместник-директор на бюрото на „ Балкан “, е „ неприемлива провокация “ против България.

Италианският арбитър Иларио Мартела съобщи през вчерашния ден, че има „ задоволително доказателства “, с цел да оправдае ареста.

Българска телеграфна агенция назова задържането на Антонов „ изцяло противозаконен, случаен, неоснователен неприятелски акт, целящ да разпали безсмислена и неуместна акция на клюки и неистини “, която ще навреди на „ обичайните положителни връзки “ сред България и Италия.

Българска телеграфна агенция акцентира, че „ България е посочила на дело, че осъжда уверено … тероризма “.

В декларацията се прибавя, че „ цялостната глупост на обвиняванията “ против Антонов „ е напълно явна и от въпроса, който всеки си задава: Как е допустимо Антонов да е останал в Рим година и половина, в случай че е имал нещо общо с опита за нападение против папата? “

Българска телеграфна агенция съобщи, че „ нелегално задържаният български жител и формален представител няма и не може да има нищо общо с незаконното деяние. Той с нищо не е нарушил италианските закони, с цел да заслужи такава мярка “.

***

За задържания чиновник на БГА „ Балкан “ в Рим

Рим, 30 ноември 1982 година /Кор. на Българска телеграфна агенция Христо Петров/

Италианският щемпел осведоми през днешния ден за решението на българския чиновник Сергей Антонов да се обърне към „ Съда на свободата “. Това е неотдавна основаната в Италия правосъдна инстанция, която има компетенции да се произнесе по отношение на законността на всяка заповед за арестуване, да я удостовери или анулира период на една седмица след обжалването.

С изненада и съмнение се посрещат писанията на някои турски вестници с очебийно антибългарски темперамент.

Цялата тази вълна от информация, идваща от Турция, провокира подозрението, че към случая се реализират обезпокоителни маневри. Добре би било един път вечно следствените органи и Прокуратурата в Рим да изяснят какви учредения съществуват за разпространението на тези вести, показва „ Паезе сера “.

Известно е, че съдията прави опит да откри дали разкритията на Али Агджа са правилни или са плод на политически скрит план, който цели да стовари виновността за атентата върху българите, акцентира „ Република “.

Става дума за информации, лишени от съображение. Истината е, че в тази „ интернационална конспирация “ се намесват по този начин наречените професионални дезинформатори, които целят да разпространят неоснователни клюки, с цел да отклонят следствието, написа „ Кориере каузи сера “.

Вестник „ Темпо “ отбелязва, че „ по непонятен метод “ двамата юристи в продължение на близо три дни не са били позволени в пандиза „ Ребибия “, където се намира българският чиновник. Изключително добре осведомени наподобяват турските вестници. Трябва да си зададем въпроса, от кое място черпят информация, в случай че нямат директна връзка с италианските съдии-следователи, което следователно опонира на тайната, която е наложителна по време на следствието, акцентира „ Темпо “. 

Процесът стартира на 27 май 1985 година На 29 март 1986 година Римският углавен съд под председателството на Северино Сантиапики издава оправдателна присъда " заради дефицит на доказателства " против българските жители  Сергей Антонов, Тодор Айвазов и Жельо Василев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР